za 10 maart 2018

remonstrantse kerk, Fnidsen 33-37, Alkmaar
Tijdstip:
 14:30  - 17:00

Geen Bach zonder Luther, muzikale lezing op 10 maart van 14.30 – 17.00 uur in de remonstrantse kerk, Fnidsen 33-37, Alkmaar. Steeds vaker wordt in de veertigdagentijd de Matthäuspassion van Johann Sebastian Bach ten gehore gebracht en bezocht. Wat veel luisteraars en zangers niet weten, is dat Bach zich rechtstreeks op Maarten Luther heeft gebaseerd. Op deze middag vertelt Bach-kenner en pastoraal psycholoog Govert Jan Bach over de invloed die Luther heeft gehad op het leven en werk van Bach en over de overeenkomsten tussen beiden. Ook gaat hij zijdelings in op de vraag hoe het komt dat de Matthäus Passion en andere religieuze muziek zo razend populair zijn, ook onder mensen die zichzelf niet als gelovig beschouwen. De voordracht wordt afge-wisseld met muziek van Bach die op het orgel ten gehore wordt gebracht door stadsorganist Pieter van Dijk. Ook zingen we samen een enkel lied van de hand van Luther en Bach en is er gelegenheid om met Govert Jan Bach en Pieter van Dijk in gesprek te gaan. Deze middag wordt georganiseerd door de parochie Matthias-Laurentius, PGA, De Zwaan en de Laatdiensten. De entree bedraagt € 7,50.

Opgave is niet per se nodig, maar voor de organisatoren wel prettig. Meer informatie via bovengenoemde website of 06 55 27 61 04.