Amnesty’s Write for Rights in Heerhugowaard en Obdam

Bij deze actie konden er voor 10 jonge mensen in 10 verschillende landen brieven geschreven en ondertekend worden. Ook konden er groetenkaarten geschreven worden om deze mensen of hun familie een hart onder de riem te steken. Allen hebben zij op verschillende manieren te maken met aantasting van hun fundamentele mensenrechten, zoals een oneerlijk proces, valse beschuldigingen, marteling, zware straffen voor vrouwen vanwege het niet dragen van een hoofddoek en zelfs een dreigende doodstraf. Maar ook aantasting van het leefmilieu, waar de overheid (in Canada bijvoorbeeld) niet voldoende aandacht aan besteedt, is schending van het recht op een gezonde leefomgeving.
In drie kerken (Dionysiuskerk, H. Familiekerk in 't Kruis en de Ontmoetingskerk), op twee basisscholen (Grote en Kleine Beer, Vlindertuin) , op het Huygenscollege (Umbriëllaan) en bij Focus Praktijkschool zijn handtekeningen gezet en groetenkaarten getekend voor Nasu Abdelaziz in Nigeria, wiens woonwijk is platgewalst en voor José Adrián in Mexico, mishandeld door de politie.
In Obdam (de Brink), de pastorie in Heerhugowaard-De Noord, en in de bibliotheek/hal van het gemeentehuis zijn verder 300 brieven geschreven of ondertekend, waarbij burgemeester B. Blase en wethouder B. Fintelman het goede voorbeeld hebben gegeven.

Regeringen zijn vaak gevoelig voor het massaal aan de kaak stellen van deze schending van rechten, omdat ze niet graag negatief in de publiciteit komen. Daarom mogen we hopen dat voor de mensen waarvoor we hebben geschreven, een beter vooruitzicht komt.
Als inwoners van onze gemeente mogen we trots zijn op deze bijdrage aan een iets betere wereld.

Wilt u ook meedoen aan dit soort acties? Neem dan contact op met

E. ten Napel

Of kijk op https://heerhugowaard.amnesty.nl/