Wie waren zij, die drie verzetsmensen?

Wie waren zij, die drie verzetsmensen?

Zij kwamen niet terug na WO2, deze drie verzetsmensen waren omgebracht. Het bericht hierover liet lang op zich wachten, het duurde soms wel vier jaar voordat de familie werd geïnformeerd.
Het was een zware tijd na die oorlog, ook voor de Gereformeerde kerk aan de Stationsweg, waar velen actief aan het verzet hadden deelgenomen. Ieder op zich doen zonder te vragen, naar binnen gericht, handelend vanuit hun geloof.
Volgens verzamelde gegevens zaten er eind 1945 elfduizend mensen ondergedoken in NoordHolland. Iedere onderduiker moest een vals identiteitsbewijs hebben en bonkaarten. Daar zorgden zij voor op allerlei manieren, maar ze hebben daarvoor hun leven moeten verliezen.
Een dochter van een van hen zei tijdens de onthulling van de straatnamen op 5 mei 2015: “Je vader zal toch maar een straatnaam krijgen en verzetsheld worden genoemd, denk je dat eens in, nu, na 70 jaar.” Zij was 13 jaar toen haar vader op 14 mei 1944 uit huis gehaald werd en als een open wond heeft ze dit haar leven lang mee moeten nemen.
Wij hebben gemeend om een plaquette (informatiebord) centraal in het wijkje Parkhof te plaatsen.
De gemeente ondersteunde ons voorstel en burgemeester A.B. Blase komt op Bevrijdingsdag, zaterdag 5 mei om 13.15uur, de plaquette onthullen.
U bent van harte uitgenodigd om deze plechtigheid met de bewoners en familie mee te maken.
Dirk Wagenaar, namens Stichting 4-5 mei gedenken en vieren Heerhugowaard

terug