HOMECARE TAUL MOLDAVIË

HOMECARE TAUL MOLDAVIË

Home Care komt 1 of 2 maal per week voor de basiszorg. Ook is er in een aantal dorpen een kleine kliniek waar de mensen, als ze nog wel mobiel zijn, wat basiszorg en pijnbestrijding kunnen krijgen. Ook is er in zo’n kliniek een douche en wasmachine/droger om de mensen, die daar komen te verzorgen, zodat het weer een beetje hygiënisch wordt. Bij de mensen thuis, dat zijn de mensen die niet naar de kliniek kunnen komen, wordt het huis een beetje verzorgd en het beddengoed regelmatig gewisseld zodat deze in de kliniek gewassen kan worden.
In de klinieken zijn twee verpleegsters en twee maatschappelijk werksters in dienst. In de ochtend vinden de activiteiten in de kliniek plaats en in de middag in het veld. Deze kleine klinieken zijn ongeveer drie jaar geleden gestart met hulp van de Tsjechische overheid. Die hebben de gebouwtjes opgeknapt en van hulpmiddelen voorzien. Tevens hebben zij de kosten voor de kliniek voor drie jaar betaald. Na die drie jaar moet de locale overheid die kosten overnemen. Aan het eind van dit jaar is dit voor 4 van deze klinieken het geval. Als er niet wordt overgenomen, worden de klinieken gesloten en de ouderen aan hun lot overgelaten.
Tamara is een hard werkende vrouw die dit werk met geloofsovertuiging doet. Zij is zelf Baptist. De Baptisten doen in Moldavië heel goed werk. Het is een kleine maar zeer actieve groep. Maar met het opzetten van nieuwe klinieken, het zorgdragen voor het goed functioneren van de bestaande klinieken het feit dat de locale overheid vaak geen geld heeft, heeft zij een onmogelijk werkpakket en is het bijna onmogelijk dat dit goed gaat komen.
Eén zo’n kliniek kost per jaar 17000 euro. Dat is veel geld maar daar werken 4 mensen voor met alle kosten van de hulpmiddelen een heel jaar voor. Van één zo’n kliniek zijn ongeveer 100 mensen afhankelijk.
 
Project omvang:
Het is een overgangsperiode van drie jaar om andere financieringbronnen te vinden waaronder de locale overheid. De insteek moet zijn dat we van het begin af niet alles betalen en dat het een vast programma is met een einddatum. Er moet van het begin een noodzaak zijn voor het zoeken naar andere financieringsbronnen. Het project is : het eerste jaar € 15000, het tweede jaar€ 10000 en het laatste jaar
€ 5000 euro bij te dragen. Totaal bedragen de project kosten € 30000 wat we in twee jaar willen bereiken.
 
Wij hebben het volste vertrouwen dat we dit met de steun van de Heer gaan redden. Wij zijn hier om in zijn naam de handen en voeten te zijn om iets te laten zien van zijn Koningrijk. Wij hebben het goed, omdat toevallig onze wieg hier heeft gestaan. Zij hebben daar bijna niets, maar zijn voor het weinige nog dankbaar. Een rotsvast geloof waar we jaloers op kunnen zijn.

terug