Kerkenraadsvergadering Kerkenraadsvergadering
Verdere versoepeling van de coronamaatregelen aangaande de kerkdiensten
De regering heeft inmiddels enige versoepeling aangekondigd voor het houden van kerkdiensten. Toch hebben we als kerkenraad besloten om gedurende de maanden juli en augustus op dezelfde voet als in de afgelopen maanden verder te gaan. We vinden het geen goed idee om bijvoorbeeld gemeenteleden te selecteren of te laten reserveren voor het bijwonen van een dienst. Er mag, zoals u weet, niet met een grote groep gezongen worden en het koffiedrinken is nog steeds uit den boze. We zien dan ook geen enkele meerwaarde om met meer mensen dan nu een kerkdienst te houden, hoe jammer het ook is voor allen die de kerkdiensten zó missen. 

Het uitzenden van de dienst via beeld
Toch gaan we de komende weken niet helemaal op dezelfde voet verder. Momenteel kunt u via kerkomroep.nl de kerkdienst slechts beluisteren, maar daar gaan we binnenkort beeld aan toevoegen. Dat was vóór de pandemie al de planning.  We stappen over van kerkomroep.nl naar kerkdienstgemist.nl, omdat een abonnement bij deze provider meer mogelijkheden biedt. Zo kunnen meer gemeenteleden tegelijkertijd inloggen om de dienst te volgen en zal de lijn minder snel overbelast raken. Op het moment dat u dit leest, wordt er geoefend met het opnemen van de dienst en we hopen vanaf juli de dienst daadwerkelijk te kunnen uitzenden. Via de Zondagsbrief, die u via de website kunt inzien, kunt u lezen wanneer we starten. 
Een aantal gemeenteleden beschikt nu, vanuit de diaconie, over een kastje om de dienst via Kerkomroep te kunnen beluisteren. Bij de overstap naar de nieuwe provider kunnen deze kastjes niet meer gebruikt worden. We gaan voor deze gemeenteleden op zoek naar een goed werkend alternatief. Bij de ingebruikname hiervan wordt gezorgd voor voldoende uitleg en begeleiding. 

Beeld en privacy
Bij het opnemen en uitzenden van de dienst moet de privacy van de bezoekers van de kerkdienst beschermd worden. Daarover zijn afspraken gemaakt die vastgelegd zijn in een reglement. In deze Op Weg en via de website zetten we de belangrijkste afspraken op een rij. Een afspraak is bijvoorbeeld  dat er bij de entree van de kerk een bordje komt te hangen waarop staat vermeld dat de dienst wordt opgenomen én wordt uitgezonden. Verder zullen van individuele personen geen opnames van dichtbij worden gemaakt. Als de Cantorij meewerkt en u wilt níet in beeld komen, dan verzoeken we u niet in de buurt van de Cantorij plaats te nemen. Het volledige reglement komt op de website te staan. 

150 jaar Ontmoetingskerk 
In april 2021 bestaat het kerkgebouw  150 jaar. In het jaar 1871 is   ‘Het oudste kerkje van Heerhugowaard’  in gebruik genomen door leden van de Nederlands Hervormde Gemeente. 
Na een scheiding in 1888 heeft het maar liefst tot 2010 geduurd voordat de Hervormde kerk en Gereformeerde kerk weer verenigd werden tot Protestantse gemeente te Heerhugowaard en vanaf die tijd draagt de kerk de naam Ontmoetingskerk.
Zoveel jaar kerk-zijn willen we natuurlijk vieren. Uiteraard moeten we tegen die tijd bekijken wat er, gezien de regelgeving rond het coronavirus, mogelijk is. Inmiddels is een kleine groep gestart om ideeën te verzamelen. 
De rode draad  is een levende verhalenlijn over het gemeente-zijn in die tijd naar hoe we gemeente-zijn in deze tijd. Hoe is de ontstaansgeschiedenis, wat betekende het gemeente-zijn in oorlogstijd, welke kerkelijke attributen werden gebruikt, enz.
Het plan is om  de diverse activiteiten voor jong en oud in de week van 22 maart 2021 te houden.  
Met een feestelijke dienst op zondag 28 maart hopen we de week af te kunnen sluiten.

Onderhoud van de kerk
Wanneer we volgend jaar 150 jaar Ontmoetingskerk vieren, willen we graag dat het gebouw er goed uitziet. Eerder is de voortuin helemaal opnieuw aangelegd en hebben we sinds een jaar nieuwe stoelen in de kerk. Maar er moet méér gebeuren. 
Zo moet de verlichting in de kerk en het stucwerk nodig worden aangepakt. 
Wat betreft de verlichting geven de huidige lampen te weinig licht, zijn de leidingen  verouderd, zijn er maar weinig schakelmogelijkheden en van duurzaamheid is al helemaal geen sprake. Een in kerkgebouwen gespecialiseerd bedrijf gaat binnenkort de verlichting op een duurzame manier aanpassen aan onze wensen. 

Zoals u vast wel gezien heeft, zijn de muren, pilaren en het plafond niet alleen stoffig en vervuild, maar valt het stucwerk er op meerdere plekken van af. Het stucwerk  is vochtig en  niet zomaar te behandelen. Vandaar dat we gaan voor een rigoureuze aanpak. Zo wordt in januari/februari door een gespecialiseerd bedrijf al het stucwerk verwijderd en wordt er een nieuwe stuclaag aangebracht. Dat heeft natuurlijk gevolgen: het orgel moet helemaal worden ingepakt en voor de kerkdiensten zullen we tijdelijk moeten uitwijken naar de grote zaal in De Brink.
Wat zal het gebouw er daarna goed uitzien.  Dan zijn we klaar voor de feestelijke week in maart!

Voortgang ontwikkelingen Stationswegcomplex
In de maand mei kwamen de eerder geplande bijeenkomsten aangaande het SWC te vervallen. We hopen in het najaar een inloopmiddag en -avond te plannen waarop u in de gelegenheid bent om vragen te stellen over de plannen die er liggen. In Op Weg van september geven we de exacte data door. Ook hoort u dan een datum voor de gemeenteavond speciaal over dit onderwerp. 
U begrijpt dat alles nog steeds onder voorbehoud is, maar we houden u op de hoogte . 

Met vriendelijke groet,
namens de kerkenraad,
Diny Kotterer-Horst
 
terug