Omslag Op Weg Omslag Op Weg

Foto uitgave juli / augustus


Dit bouwsel van stenen in de vorm van een mannetje met uitgestrekte armen heet een Inuksuk en is een richtingaanwijzer of mijlpaal die van oudsher door de Inuit uit het Canadese poolgebied werd gebruikt. De oudst bekende weergaven stammen uit 1800-2400 jaar voor Christus en zijn gevonden op Baffin Island, Nunavut.
De Inuksuk werd door de oorspronkelijke inwoners van noordelijk Canada gebruikt als navigatiemiddel over de uitgestrekte toendra. Letterlijk betekent de naam ‘iemand was hier’, net zoals in de moderne graffiti “Willem was here”.
De Inuksuit (meervoud) variëren qua vorm en afmetingen en vervullen een veelvoud aan functies. Het zijn symbolen met diepe wortels in de Inuït cultuur.
In 2010 was een Inuksuk het logo voor de Olympische Spelen van Vancouver.
Overigens kom je tegenwoordig de steenmannetjes overal ter wereld in allerlei gedaantes en met verschillende benamingen tegen. 
Deze zomer komt u, als u erop uit trekt, misschien wel zo’n steenmannetje tegen of laat u er zelf een achter. Wat een mooie gedachte zit er achter: iemand is je voorgegaan. Ook als we thuis blijven, mogen we weten: de weg is veilig, I(i)emand was hier en is ons voorgegaan… 
 
terug