Schrijfactie voor Ilham Tohti (China)

Schrijfactie voor Ilham Tohti (China)
Deze keer willen we speciaal aandacht besteden aan het lot van de Oeigoeren in de provincie Xinjiang in West-China en dan in het bijzonder aan Ilham Tohti. Daarvoor kan er dan een brief aan de regering van China ondertekend worden. Amnesty heeft de volgende informatie aangeleverd:
"De Oeigoerse academicus Ilham Tohti kreeg op 23 september 2014 levenslang wegens ‘separatisme’. Tohti was kritisch op het minderhedenbeleid van China in de Oeigoerse regio, maar is geen voorstander van afscheiding van China. Hij wilde juist Han-Chinezen en Oeigoeren met elkaar in gesprek brengen.
Ilham Tohti kwam op voor de rechten van de Oeigoeren, die in de regio Xinjiang ernstig worden onderdrukt. Hij maakte gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting. Tal van misstanden stelde hij aan de kaak, ook tegen Han-Chinezen. Tohti probeerde de dialoog met de autoriteiten en studenten van verschillende afkomst aan te gaan, om tot vreedzame oplossingen te komen. Toch beschuldigden de Chinese autoriteiten hem van separatisme en werd hij tot levenslang veroordeeld.
In China zitten ongeveer een miljoen mensen uit voornamelijk islamitische minderheidsgroepen opgesloten in ‘heropvoedingskampen’. Daar worden ze hard gestraft en gedwongen om hun geloof en culturele identiteit te verwerpen. Ze krijgen geen rechtszaak en hebben geen toegang tot een advocaat om hun gevangenschap aan te vechten. Ze zitten vaak maanden vast, zonder te weten wanneer ze voldoende ‘getransformeerd’ zijn."

Wilt u hier meer over weten of zelfs actief meedoen met acties, kijk dan op onze website of op www.amnesty.nl (in het menu: 'Kom in actie'), of neem contact op met

Eric ten Napel
info@ amnestyheerhugowaard.nl
of
Jaap de Fockert
ja.defockert@gmail.com


 
terug