Voorkant Op Weg in juni Voorkant Op Weg in juni
Bij de omslag:
De Pinksterbloem: deze plant bloeit ondanks haar naam met name in de periode vóór Pinksteren. Eind april is meestal het hoogtepunt. Je vindt hem in graslanden, bossen en in moeras.
Een Pinksterblom of Pinksterbruid is een fenomeen uit een oud Nederlands folkloregebruik
, waarbij rond Pinksteren op een voorjaarsfeest dat, toepasselijk, ‘De viering van de pinksterblom’ genoemd werd, uit de ongetrouwde meisjes van de gemeenschap door de huwbare jonge mannen een 'bruid' gekozen werd en met bloemen en een kroontje werd versierd. Tegenwoordig wordt deze viering in het oosten en zuiden van Nederland en op de Waddeneilanden nog als kinderfeest voortgezet. Hoewel Pinksteren in eerste lijn een belangrijk kerkelijk feest is, werd (en wordt) het buiten de kerk vooral ook gevierd met de inslag van een algemeen voorjaarsfeest, waarmee het opnieuw ontluikende leven, maar vooral ook nieuw ontluikende liefde gevierd wordt in samenhang met de hoop op vruchtbare opbrengsten van de akkers. De maagdelijke Pinksterblom symboliseert al deze 'vruchtbaarheid'. (Bron: Wikipedia)