50 JAAR OUD PAPIER 50 JAAR OUD PAPIER


In al die jaren werden er wel eens verkeerde spullen buiten gezet t.w. horloges – schaatsen – nieuwe kleding – een zak met theedoeken – een doos met antieke glazen – een schemaboek voor een elektronisch orgel en met veel zoekwerk was dat wel weer te vinden, maar met het later ophalen d.m.v. perswagens is er niets meer heel terug te vinden.

In 1971 wordt de voorzittershamer overgenomen door dhr. Horselenberg welke weer in 1977 wordt overgenomen door dhr. Biersteker. Na een paar jaren van slechte papierprijzen, wordt in 1984 de voorzitter dhr. H. Gootjes. Omdat Heerhugowaard behoorlijk ging uitbreiden met nieuwe wijken waren er meer wijkhoofden en lopers nodig . Op 16 april 1988 bestaat O.P.E.L. 20 jaar.

1988 (taxuslaan voor de toenmalige brandweerkazerne) - Wijkhoofden en lopers met tuinders welke hun traktor en wagens beschikbaar stelden. 1993 - Overdracht van de voorzitter dhr. Gootjes naar de nieuwe voorzitter dhr. Stavast d.m.v. het overdragen van een doos oud papier.
Achterste rij v.l.n.r. Chauffeur van Firma Roele, Jan Brinkman, Jaap Harlaar, Luuk Hilbrands, Klaas Pluister, Wijnand Kossen, Simon Schoon, Han Geleijnse, Arjan Haaijman, Wouter Bandstra en Rob de Ridder. Middelste rij: Henk Gootjes, Roel Stavast en Gerard Leijen. Vooraan: Teunis Talsma.


Vanaf 1991 worden er geen lompen maar bruikbare kleding opgehaald, waardoor de naam OPEL veranderd in OPEK (Oud Papier En Kleding). Het depot aan de Middenweg is er dan niet meer. Dhr. J. Harlaar plaatst containers bij zijn bedrijf aan de Veenhuizerweg en tot op heden is hier nog steeds de mogelijkheid om tussen de acties door papier in te leveren.

In 1992 wordt er overgegaan op perswagens van de inzamelaar De Vries uit Heerhugowaard( later Roele de Vries uit Wognum ). Sinds die tijd wordt er op dinsdagavonden in diverse wijken gelopen en folderen is dan niet meer nodig.

In 1993 wordt de voorzitter opgevolgd dhr. Stavast, die in 1996 de voorzittershamer overdraagt aan dhr. Hilbrands.

Voorzitter Roel Stavast geeft opvolger Luuk Hilbrands de hand in 1996. De meeste wijkhoofden waren erbij. V.l.n.r. Jan Gootjes, Hr. Bobeldijk van Firma Roele, Frank Andrea, Jan de Vries, Luuk Hilbrands, Roel Stavast, Wouter Bandstra, Jaap Harlaar, Arjan Haaijman, Wijnand Kossen en Bert Kremer. 1999 (Oetgensstraat in Heerhugowaard) - 2 stoere lopers welke al jaren één dinsdag in de maand 2 uurtjes hard werken. Links: Bert Kremer, rechts: Wijnand Kossen.


In de jaren die volgen worden ook de wijken Oostertocht en de Huygenhoek gebouwd en de dan 18 jarige Bert Kremer zet deze wijken op de OPEK-kaart en regelt ook de benodigde lopers. Bert Kremer introduceert de zaterdagen om bij bedrijven en flatgebouwen papier op te halen.

De kleding levert bijna niets meer op en wordt vanaf 2004 dan ook niet meer opgehaald. De naam OPEK wordt gewijzigd in OPEK (Oud Papier En Karton).

In 2001 wordt dhr. Houter de nieuwe voorzitter en wordt in 2006 opgevolgd door dhr. Brinkman en ook nu zijn er nog 13 wijkhoofden en ongeveer 100 lopers actief.
 

terug