50 JAAR OUD PAPIER 50 JAAR OUD PAPIER

Geschiedenis

Op 18 april 1968 is OPEL (Oud Papier En Lompen) opgericht door de fam Haayman met als eerste voorzitter dhr. Haayman. Er worden tractoren en landbouwwagens geleend van vele Heerhugowaardse tuinders 1 x in de 6 weken wordt op zaterdag papier en lompen opgehaald, waarbij er aan elk huis werd aangebeld. In 1970 wordt gestart met de wijkhoofden welke verantwoordelijkheid worden voor een wijk van Heerhugowaard.

In 1975 wordt besloten om een paar dagen voor het ophalen huis, aan huis te gaan folderen. Deze worden gedrukt door dhr. Nieuwdorp, waarbij ong. 60 folderaars nodig waren (meestal kinderen van de wijkhoofden of de lopers) om dit rond te brengen.
De schuur aan de Middenweg van de familie Pluister fungeerde als depot en kon er zo tussen twee acties door het papier en lompen worden gebracht. Later nam de familie Harlaar van de Veenhuizerweg deze taak over. De lompen werden apart verzameld en door dhr. Jaap Wagenaar naar Wieringenwerf gebracht, omdat daar een betere prijs per kilo geboden werd.
Zelfs schuurtjes werden toen nog met jutezakken leeggehaald door de lopers. Alleen op zaterdag 29 januari 1979 moest een actie worden afgelast, er lag te veel sneeuw.
 

lees meer »
 
OPEK FOTO BOEK OPEK FOTO BOEK

Ophalen oud papier

Een overzicht van het ophalen van oud papier door de jaren heen. Zie de volgende pagina, druk op de knop "lees meer".
 
lees meer »