Write for Rights - Amnesty

Write for Rights - Amnesty
Amnesty vraagt inwoners van Heerhugowaard brieven te schrijven tegen onrecht

Wist je dat er wereldwijd jaarlijks rond 10 december - Internationale dag van de Rechten van de Mens - miljoenen brieven worden geschreven tegen onrecht? Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten.
Oók in Heerhugowaard komen mensen samen tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International en wel vrijdag 8 december in de Bibliotheek tussen 10:00 en 16:00 uur.
Doe mee met ’s werelds grootste mensenrechtenevent en verander vandaag nog een leven.

Uw / jouw hulp is hard nodig
Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten.
Dit jaar komen we in actie voor 10 mensen in verschillende landen en om verschillende redenen. Allen worden bedreigd met straffen of zitten al gevangen vanwege schending van hun rechten. Vaak zijn zij juist opgekomen voor rechten van anderen in hun land!

Bv.  Rita Karasartova (Kirgizië)
Zij wordt beschuldigd van een poging tot ‘gewelddadige omverwerping van de regering’. Daarvoor kan ze tot 15 jaar gevangenisstraf krijgen. Uit zorgen over de toegang tot drinkwater, verzette Rita zich vreedzaam tegen een overeenkomst die de controle over een zoetwaterreservoir aan buurland Oezbekistan gaf. Daarna werd ze opgepakt. Ze bracht maanden door in een kleine cel, zonder contact met haar familie. Nu staat ze onder huisarrest. De procureur-generaal moet Rita onmiddellijk vrijlaten en alle aanklachten tegen haar intrekken.  

Goed nieuws is er ook:
Eerder voerden we actie voor Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan.
Op 22 maart 2022 werd hij vrijgelaten nadat hij in 2019 op 15 jarige leeftijd ter dood werd veroordeeld. Tijdens de Write for Rights schreven meer dan 765.000 mensen brieven voor hem.

Meer informatie: kijk op de website
www.dijkenwaard.amnesty.nl


Namens de werkgroep van Amnesty International,
Jaap de Fockert
info@dijkenwaard.amnesty.nl


 
terug